Tavastkengän blogi

Tervetuloa Tavastkengän kylän uudistuneille kotisivuille!

Kulunut kevät on ollut hyvin poikkeuksellinen. Koko maailmaa koetellut koronapandemia on näkynyt monilla tavoin jokaisen suomalaisen arjessa. Tavastkengällä pandemia on näkynyt vain rajoitusten muodossa, eikä yhtään tautiin sairastunutta ole tätä kirjoittaessa vielä tiedossa.

Vaikka tapahtumien puolesta keväällä on vietetty hiljaiseloa, ei kylän kehittäminen ole pysähtynyt. Siitä esimerkkinä ovat nämä Tavastkengän uudet kotisivut, jotka julkaistaan kesäkuun alussa. Sivujen ulkoasua ja käytettävyyttä on parannettu huomattavasti entiseen verrattuna. Uutena toimintona sivulla on Kylätalon varauskalenteri, josta voi tarkistaa talon varaustilanteen ja varata haluamansa päivän omaan käyttöönsä. Uudet sivut on laatinut kajaanilainen MainosLähde Oy.

Uusilla sivuilla aletaan julkaista säännöllisesti Kyläelämää-blogia. Blogiin ovat tervetulleita kirjoittamaan kaikki nykyiset ja entiset kyläläiset sekä muut kiinnostuneet. Aiheet voivat vaihdella laidasta laitaan, nykyisyydestä menneisyyteen, kunhan ne liittyvät jollain tavalla Tavastkenkään. Tekstejä voi lähettää seuran viestintävastaavalle Jere Kangasmäelle. Mukaan voi laittaa aiheeseen sopivan kuvan.

Rajoitusten vuoksi kyläseuran perinteisiä tapahtumia ei voitu keväällä järjestää. Nyt tautitilanteen helpottuessa voidaan Kylätalon ovet taas varovasti avata. Kesälle ja syksylle olemme jo uskaltaneet suunnitella muutamia uusia tapahtumia, turvavälit ja hyvä hygienia huomioiden! Pääsääntöisesti tapahtumat järjestään ulkona, mikä on suositusten mukaista. Kesätapahtumista voit lukea lisää kesäkuun ensimmäisellä viikolla julkaistavasta Tavastkengän kesätiedotteesta.

Alkuvuoden aikana kiersin Siikajokivarren maanomistajien luona kartoittamassa mielipiteitä joen kunnostushankkeeseen. Koronarajoitukset katkaisivat kyselykierroksen, mutta nyt rajoitusten hellittäessä kierrosta on tarkoitus jatkaa. Toiveissa on, että kaikki jokivarren maanomistajat saadaan mukaan ja hanke käynnistyisi viimeistään syksyllä.

Uusia kehittämishankkeitakin on vireillä. Seura on hakenut Keskipiste-Leaderilta rahoitusta Kylätalon ovet ja valot -hankkeelle, jossa uusitaan Kylätalon ulko-ovet ja wc:n ovi sekä lisätään talon ulkovalaistusta. Hankkeen sisältöä esitellään tarkemmin seuran vuosikokouksessa. Tukipäätös saadaan näillä näkymin juhannusviikolla.

Syksyllä järjestämme jälleen maisemanhoitopäivän Kurkelanjärven ympäristössä (kuvassa). Seura on hoitanut aluetta jo vuodesta 2013 lähtien, ja hoitosopimusta aiotaan jatkaa entiseen tapaan pari vuotta, minkä jälkeen hoitosuunnitelmaa voidaan muuttaa. Luultavasti maisemanhoito alueella jatkuu, koska se on keskeinen osa kylämaisemaa.

Vapauttavaa kesää kaikille!

Matti Leiviskä

Puheenjohtaja

Tavastkengän Maa- ja kotitalousseura