Tavastkengän blogi

Kansainvälistä elämää Tavastkengällä

Viime vuoden elokuussa perheeseemme saapui 17-vuotias vaihto-oppilastyttö Italiasta. Vittoria muutti kotiimme asumaan 5 kuukaudeksi. Vittoria opiskeli syyslukukauden Siikalatvan lukiossa ja tutustui Suomeen
ja suomalaiseen kulttuuriin avoimin mielin. Pohtiessamme kodin ovien avaamista vaihto-oppilaalle, mietin mitä meillä ja meidän kylällä on annettavaa tuhansien kilometrien päässä asuvalle nuorelle naiselle. Hän asuu Italiassa n 20 000 asukkaan Santa Maria di Sala-nimisestä kylästä ja kieltämättä saapuminen Tavastkengälle herätti hämmästystä.

Tavastkengällä Vittoria tykkäsi käydä lenkkeilemässä ja kylätalolla talkoilemassa seuran tapahtumissa. Hän ihmetteli alkuun, kun hänelle nostettiin kättä/häntä tervehdittiin kylällä kulkiessaan. Vittoria ilahtui kertoessani siitä, että hänet tunnetaan täällä ja näin hän koki olevansa osa kyläyhteisöä. Oli mahtava seurata, kuinka hänet otettiin kylällä vastaan. Vielä viimeisiä Suomessa olopäivinä hän ehdottomasti halusi tulla tarjoilemaan kyläläisille uudenvuodenkahvit. Niin tärkeä hänestä oli osallistua seuran toimintaan.

Uuden perheenjäsenen myötä omakin ajatusmaailma sai uusia tuulia. Hänen ja myös hänen äitinsä kanssa käydyt keskustelut avarsivat myös omia silmiä mm. omaa kylää ja kotimaata kohtaan. Yksi ehkä isoimmista esille nousseista asioista oli turvallisuus, jota Suomessa saatetaan tavallaan pitää itsestäänselvyytenäkin. Kuinka tiellä ja metsässä voit käydä kävelyllä suhteellisen turvallisesti. Keskustelimme luonnossa liikkumisesta ja jokamiehen oikeuksista. Meille suomalaisille metsässä liikkuminen on luonnollista ja normaalia. Hänestä oli mahtavaa, kun hän uskalsi mennä yksin kävelemään metsään. Se kun ei ole mahdollista hänen kotiseudullaan. Ruskaretkelle Kuusamoon ajellessamme tuli takapenkiltä kysymys, että kuinka paljon Suomessa on puita. Siinä tuli sitten vertailtua metsän määrää sekä väestön tiheyttä Suomen ja Italian välillä. Hiljaisuus oli hänestä hämmästyttävää. Liikenteen äänet ovat maltillisia, linnun laulua kuulee päivittäin. Kerran koulubussilta kotiin kävellessä hän näki, kun Punaperäntien yli oli juossut muutama metsäpeura ja se oli hieman säikäyttänyt tyttöä. Tavastkengällä hän näki ensimmäistä kertaa tähtiä taivaalla (täällä on tarpeeksi pimeää eikä katuvalot häiritse). Harmiksemme viime syksy oli huono revontulien suhteen. Hän ei niitä päässyt näkemään ollenkaan, vaikka niitä kyllä kytättiin monena iltana. Minäkin näin ensimmäiset vasta tammikuun puolivälissä.

Vittoria opiskeli koulussa myös suomen kieltä. Monella vuosioppilailla puhekieli alkaa vaihtua kevätlukukaudella suomeksi mutta lukukausioppilalla sitä ei ehdi tapahtumaan. Vittoria kertoi marraskuussa ymmärtävänsä jo pieniä lauseita suomea ja muutamia sanoja oli arkikäytössä päivittäin. Keskustelut kävimme englanniksi, koska toivoimme itsellemme myös kohennusta kielitaitoon. Yksi iso asia hänen elämässään oli, että hän pääsi tutustumaan erilaisiin eläimiin. Ensin kissat, vuohet ja hevoset olivat aika pelottavia, mutta niin vaan hän oppi lypsämään vuohta ja sai innostuksen ratsastusharrastuksen aloittamiseen. Perheemme nuorimmat kissat saivat italialaiset nimet.

Me odotamme nyt mahdollisuutta lähteä vierailemaan Italiassa Vittorian kotona. Siellä meitä odottaa koko suku. Koronatilanteen vuoksi matkamme siirtyi kesäkuulta jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Mukana pitää kuulemma tuoda karjalanpiirakoita ja kaurahiutaleita. Arton muurinpohjalettuja pitäisi sinne saada myös.

Uuden perheenjäsenen saapuminen meille merkitsi meille vähän erilaista tapaa tutustua toisen maan kulttuuriin. Samalla pääsimme esittelemään meidän ainutlaatuista kyläämme ja kertomaan kotiseutumme
erikoisuuksista. Tavastkenkänen kyläkulttuuri upeine maisemineen ihastutti kovasti. Toivottavasti tulevaisuudessa saamme vastaanottaa koko Mezzaliran perheen meille kylään.

Tervehdys Tuominiemestä

Heinäkuun blogikirjoituksen aika ja lupasin kirjoittaa jotakin. No, tässä sitä jotakin nyt tulee. Miten
minusta tuli tavasTkenkänen? Ja miten ihmeessä vieläpä Tuominiemen uusi emäntä? Saanen kerto
tarinan..
Rakkaus. Rakkaushan se minut tänne toi. Kallion perältä löytyi elämäni valo ja sitä myöden päästiin
”mäjelle asumaan”. Onnea on puoliso, jonka kanssa unelmat ja toiveet osuu yksiin. Onhan tämä
Tavastkenkä ihanan kotoisa mäkineen ja vesistöineen vaaramaisemissa lapsuutensa viettäneelle tytölle.
Nautin suunnattomasti näistä maanmuodoista ja kylälle oli heti tervetullut olo. Entinen koulu antoi
mukavat puitteet seurata keskeiseltä paikalta kylän tapahtumia ja niin minut kohta imaistiin kyläseuran
toimintaan mukaan. Niin minusta tuli tavasTkenkänen.
Iltakävelyt Markon kanssa mukavan vaihtelevissa maastoissa ja oman hevoseni tallipaikan myötä
alkoivat myös maisemat tulla tutuiksi. Pidin myös näin hevosihmisenä siitä, että kylällä on paljon
hevosia värittämässä maisemaa lehmien lisäksi. Niin me sitten eräänä kesäisenä iltana uskaltauduttiin
kävelemään erään kauniin koivukujan päähän. Ja mikä miljöö sieltä löytyikään! Tuota tiettyä
koivukujaa olimme ihailleet monesti ohi kävellessämme, mutta emmepä tienneet, mikä meitä siellä
odottaisi. Pienellä salapoliisityöllä löysimme paikan omistajat ja arasti ehdotimme olevamme
kiinnostuneita ostamaan paikan. Sitten seurasikin piinaavaa odottelua vuosi…
Lopulta kuitenkin kaupat syntyivät ja alkoi ahkera remontointi. Kiitokset remontin joutumisesta
miehelleni ja hänen vanhemmilleen. Voisipa sanoa, että kerrankin oltiin oikeassa paikassa oikeaan
aikaan ja molempien unelma alkoi toteutua. En voisi kiitollisempi olla siitä, että jaksoin uskoa
unelmiini. Kiitos siitä seisoo silmieni edessä, kun tätä kirjoitan ja näitä vanhoja hirsiseiniä katson.
Uskokaa unelmiinne ja pikkuhiljaa ne alkavat toteutua. Minulla se lähti siitä, että halusin nähdä
hevoset aamulla makuuhuoneen ikkunasta. Ja erityiskiitokset Tuominiemen perikunnalle, koska
raskivat luopua ja antaa uuden elämän tälle upealle paikalle. Mukavaa loppukesää sekä toivotaan
kuivaa ja lämmintä syksyä.
t. Sonja Sandberg
PS. Tuominiemessä asuu myös kummitus, mutta se(kin) on ihan kiltti.

Tervetuloa Tavastkengän kylän uudistuneille kotisivuille!

Kulunut kevät on ollut hyvin poikkeuksellinen. Koko maailmaa koetellut koronapandemia on näkynyt monilla tavoin jokaisen suomalaisen arjessa. Tavastkengällä pandemia on näkynyt vain rajoitusten muodossa, eikä yhtään tautiin sairastunutta ole tätä kirjoittaessa vielä tiedossa.

Vaikka tapahtumien puolesta keväällä on vietetty hiljaiseloa, ei kylän kehittäminen ole pysähtynyt. Siitä esimerkkinä ovat nämä Tavastkengän uudet kotisivut, jotka julkaistaan kesäkuun alussa. Sivujen ulkoasua ja käytettävyyttä on parannettu huomattavasti entiseen verrattuna. Uutena toimintona sivulla on Kylätalon varauskalenteri, josta voi tarkistaa talon varaustilanteen ja varata haluamansa päivän omaan käyttöönsä. Uudet sivut on laatinut kajaanilainen MainosLähde Oy.

Uusilla sivuilla aletaan julkaista säännöllisesti Kyläelämää-blogia. Blogiin ovat tervetulleita kirjoittamaan kaikki nykyiset ja entiset kyläläiset sekä muut kiinnostuneet. Aiheet voivat vaihdella laidasta laitaan, nykyisyydestä menneisyyteen, kunhan ne liittyvät jollain tavalla Tavastkenkään. Tekstejä voi lähettää seuran viestintävastaavalle Jere Kangasmäelle. Mukaan voi laittaa aiheeseen sopivan kuvan.

Rajoitusten vuoksi kyläseuran perinteisiä tapahtumia ei voitu keväällä järjestää. Nyt tautitilanteen helpottuessa voidaan Kylätalon ovet taas varovasti avata. Kesälle ja syksylle olemme jo uskaltaneet suunnitella muutamia uusia tapahtumia, turvavälit ja hyvä hygienia huomioiden! Pääsääntöisesti tapahtumat järjestään ulkona, mikä on suositusten mukaista. Kesätapahtumista voit lukea lisää kesäkuun ensimmäisellä viikolla julkaistavasta Tavastkengän kesätiedotteesta.

Alkuvuoden aikana kiersin Siikajokivarren maanomistajien luona kartoittamassa mielipiteitä joen kunnostushankkeeseen. Koronarajoitukset katkaisivat kyselykierroksen, mutta nyt rajoitusten hellittäessä kierrosta on tarkoitus jatkaa. Toiveissa on, että kaikki jokivarren maanomistajat saadaan mukaan ja hanke käynnistyisi viimeistään syksyllä.

Uusia kehittämishankkeitakin on vireillä. Seura on hakenut Keskipiste-Leaderilta rahoitusta Kylätalon ovet ja valot -hankkeelle, jossa uusitaan Kylätalon ulko-ovet ja wc:n ovi sekä lisätään talon ulkovalaistusta. Hankkeen sisältöä esitellään tarkemmin seuran vuosikokouksessa. Tukipäätös saadaan näillä näkymin juhannusviikolla.

Syksyllä järjestämme jälleen maisemanhoitopäivän Kurkelanjärven ympäristössä (kuvassa). Seura on hoitanut aluetta jo vuodesta 2013 lähtien, ja hoitosopimusta aiotaan jatkaa entiseen tapaan pari vuotta, minkä jälkeen hoitosuunnitelmaa voidaan muuttaa. Luultavasti maisemanhoito alueella jatkuu, koska se on keskeinen osa kylämaisemaa.

Vapauttavaa kesää kaikille!

Matti Leiviskä

Puheenjohtaja

Tavastkengän Maa- ja kotitalousseura